På uddannelsen lærer du at overvåge, styre og vedligeholde produktionsanlæg, der som regel er computerstyrede og automatiske. Du lærer, hvordan anlæggene fungerer, og hvordan du styrer og regulerer de processer, der foregår i anlæggene.
Du bliver i stand til at gribe ind, hvis produktionen ikke kører, som den skal. Du lærer at udføre forskellige målinger og kvalitetsopgaver, fx måling af pH og temperatur og kontrol af, om produktet er blandet korrekt.
En vigtig del af arbejdet er at hjælpe med til at forbedre og optimere produktionen. Det kan fx være, at du skal finde en praktisk løsning på, hvordan der kan spares vand eller energi i produktionen. På den måde er procesoperatøren med til at gøre en forskel for klima og miljø.
Uddannelsens trin og specialer
Du kan afslutte som procesarbejder (trin 1) eller med speciale som procesoperatør eller procesoperatør med speciale i pharma og fødevareindgrediens (trin 2).
- Procesarbejder: Du lærer at betjene og overvåge produktionsanlæg og at sørge for, at produktionen kører, som den skal.
- Procesoperatør: Du lærer at styre, regulere og overvåge avancerede produktionsanlæg og at lave analyser af kemiske og fysiske processer. Du lærer også at løse komplekse fejl og reparere og optimere anlæg i samarbejde med andre faggrupper.
- Procesoperatør med speciale i pharma og fødevareingrediens: Du arbejder med produktion inden for medicinalindustrien og fødevareindustrien. Du lærer om produktionshygiejne, laboratoriearbejde og de særlige regler og krav, der gælder for produktion af medicin og fødevarer.
Produktionsanlæggene kører som regel hele døgnet. Derfor skal du være indstillet på skiftende arbejdstider.